Kladdkakemuffins med dulce de leche fyllning och skumtopping

Hej!

Vilket sommaruppehåll det blev här! Då är det lika bra att kicka igång hösten med ett smarrigt recept tycker jag. För höst har det hunnit bli här. Idag var det min tur att ta med mig fika till jobbet. Jag jobbar ju på ett av ICAs huvudkontor här i Borås. Vi kallas inte fica-ICA för inget liksom. Det är banne mig fika HELA tiden. Gärna mycket av allt. Det blev det också denna gång. Jag provade att hitta på något, för mig alldeles nytt. Kladdkakemuffins med kombo med skumtopp. Men det duger ju inte bara sådär utan vi fyllde dem med lite smaskig kolafyllning. Recept nedan!

 

Recept ca 15 st.

Börja med kladdkakemuffins. Jag satte vanliga formar i en muffinsplåt för att dem ska hålla formen.

Du behöver:

muffins:
100 g Smör
2½ dl strösocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Fyllning:
1 burk kondenserad mjölk som kokat ca 4 timmar eller färdigkokt kondenserad mjölk. Även kallat dulce de leche.

topping:
1 dl äggvita, det är ca 3 ägg
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 st gelatinblad
200 g choklad. Mörk är nog det traditionella men jag föredrar ljus
Kokos
Jordgubbar för dekoration

muffins: Starta ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner socker och ägg. Sedan resten av ingredienserna. Fyll formarna och skjuts in i ugnen. Sätt dem i nedre delen och grädda ca 8 minuter. De är mycket lösa när man tar ut dem men stelnar i kylen sedan.

Ställ över dem på en bricka in i kylen och låt dem svalna.

Maräng/skumtopping: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa äggvitan och strösockret till ett hårt skum. Ett sånt där som ska gå att hålla upp och ned på över huvudet. Du ser när skummet blir glansigt och segt. Vispa ned vaniljsockret. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i en skål. Smält de urkramade gelatinbladen i micron 8-10 sekunder. De får ska inte koka. Vispa sedan ned det i en tunn stråle i marängen.

Klicka en tesked med kolakrämen i mitten av varje muffins och spritsa sedan marängtoppingen runtom och uppåt med en stor rund tyll.
Detta ska sedan stå och stelna några timmar. de kan gott stå över natten men minst 3-4 timmar.

Smält choklad i vattenbad och doppa eller häll choklad över toppen. Strössla med kokos och toppa med en jordgubbe. Låt dem svalna och förvara i kylen eller i frysen.

Kim

mamma till tre som bloggar om barnmode, vardagsliv, inredning, barnsaker och allt där emellan. Tipsar om DIY, pyssel och barnrumsinspo. Du kan också följa mig på instagram under @kimjarestad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *