Mobil till barn?

iphone7-rosegold-select-2016

 

Titta vad som trillade ner hos mig igår! En ny Iphone 7 i roséguld 🙂 ÄNTLIGEN säger jag som har fått stå ut med min trasiga fula iphone 5 sedan stenåldern ungefär. Det ska bli riktigt kul att kunna ta lite bättre bilder och äntligen ha en uppdaterad version.

14445290_10154119142874023_799646393_n

 

Bye bye lille vän! Frågan är vad vi gör med denna. Kanske, kanske är det dags för Oliver att få en egen mobiltelefon. Ska en 7-åring ha en Iphone? Han fyller i och för sig 8 år och är stor nog att bli lämnad själv små korta stunder och då känns det givetvis bäst om han kan ringa till oss. När tycker ni det är dags att ha en egen mobiltelefon? Jag hade trott att mina barn inte skulle ha en egen telefon innan 11-12 år. Men inser nu att det aldrig kommer att dröja så länge.
Men om han ska få den som sin egen eller om den ska ligga hemma som en ”hemtelefon” vet jag inte än. Vi är nog inte riktigt överens om det, jag och M. När jag själv var liten fanns ju alltid en fast telefon i hemmet. Nu har man ju inte det längre, så då tycker jag ändå att det är viktigt att det finns något sätt att ringa om det skulle hända något.

Det jag inte vill är att han ska springa omkring med en telefon i näven dygnet runt. Jag hoppas att mina barn fortsätter att leka med varann och andra barn. Att de har fantasi och tycker att det är roligt att hitta på andra saker än att spela spel på en maskin. Jag vill att de ska få göra detta också och våra barn sitter en hel del med sina elektroniska vänner teve, dator och ipad. Det ska jag villigt erkänna. Men jag tycker inte det ska ökas på. Att få spela tevespel är en bonus hos oss. Oliver kan älska att få vara uppe en stund längre på kvällen ibland när syskonen är i säng. Antingen tittar han på teve med oss, eller så läser vi en bok eller så får han spela tevespel med sin pappa och det är supermysigt. Lite bonustid för bara honom. Skulle han spela jämt hade det inte blivit en bonus, utan bara vardag.

Så tillbaka till frågan om min 7-åring ska få min gamla iphone eller ej. Ja, jag tror nog det. Han är stor nog att få lite eget ansvar och få lära sig detta. Att få en egen nyckel, att kunna få vara ute en stund själv på kvällen, att hålla tiden när man ska komma hem, att lära sig att meddela oss om något ändras. Jag måste lära mig att släppa lite på tyglarna och han måste lära sig att våga bli lite mer självständig. Men det ska finnas regler. Vi vuxna sätter upp regler för vad som gäller med telefonen. Så, hur tänker ni här? Skulle ni gjort samma sak? Har ert barn kanske redan en mobil? Eller tänker ni att ni att barn absolut inte ska ha en egen mobiltelefon? Dela gärna med er!

Kim

mamma till tre som bloggar om barnmode, vardagsliv, inredning, barnsaker och allt där emellan. Tipsar om DIY, pyssel och barnrumsinspo. Du kan också följa mig på instagram under @kimjarestad

One thought on “Mobil till barn?

  1. Jag hade samma tankar förut och tvekade något enormt då jag absolut inte ville ersätta en skärm mot faktisk lek och samtal. Men min son fick faktiskt min gamla iPhone när han fyllde 8 nu i år. Just för att han faktiskt precis börjat gå hem själv från skolan nu och då vill jag att han ringer när han går och om det händer något på vägen. Samt att han som du sa, kan prata med sina vänner då dom flesta faktiskt också har egen, eller mormor osv. När han är och leker hos kompisar kan jag nå honom och vise versa. Och jag försöker alltid se till att han lägger ifrån sig telefon så fort han kommer hem för att han inte ska spela eller youtube’a dygnet runt liksom.
    Men tror det gör att dom tar ansvar för mer om dom får mer ansvar så med detta har han blivit riktigt duktig och man märker hur stor han även blev! ☺️👍🏼
    Så jag tycker fördelarna väger över nackdelarna. Även om jag är ung som du så kan vi inte jämföra oss med dom för det är en helt annan tid nu och dom måste få följa med utvecklingen i hygglig takt också, men alla barn är förståss olika och kanske har jag tur då min äldsta är väldigt försiktig, noggrann och väldigt lugn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *