Egen sushi, perfekt för barnen!

sushi IMG_4852.JPG

 

I Fredags gjorde vi egen sushi hemma, jag och barnen. Det är riktigt skoj att få plocka ihop sina egna bitar med innehåll och det är inte så svårt som man kan tro. Däremot finns det rum för förbättring om man säger så, haha. Bitarna blir bättre för varje gång vi testar själva! Dessutom är det mycket mer prisvärt och man får många bitar för en liten peng. Det som är allra svårast är att få till det perfekta riset. Riset ska skölja ordentligt och sedan ligga och dra i vatten innan man kokar det varsamt och blandar det med risvinäger och socker. Det finns ungefär lika många recept på sushiris som det finns sushisorter! Men jag har testat mig fram och funnit den variant jag tycker är allra godast.

Har man aldrig gjort sushi innan så behöver man köpa en del grejer som man kanske inte vanligtvis har hemma. Som bland annat en sushimatta, risvinäger, sushiris, wasabi, sesamfrö och sjögräsblad. Sedan fyller man dem med vad an vill i stort sett. Denna gången gjorde vi lite snällare bitar.

Fyllning är gurka i smala stavar, avokado, crabsticks, paprika, lax och en av mina favvisar -majo/gräslöksröra med wasabi.

Tips:

  1. köp färsk lax och frys in. Efter 3 dygn i frysen är alla eventuella parasiter döda. Ta fram och skicka tunt när laxen ännu inte är helt tinad.
  2. köp rundkornit grötris. Billigare än sushiris och funkar lika bra. Jag kör på ICAs grötris.
  3. köp ”starterkit” som finns i de flesta matbutiker första gången. Då får man med det mesta som behövs.

Recept på sushiris till ca 5 hela rullar:

4 dl ICAs grötris. Skölj, mät upp 4 dl vatten och låt stå minst 30 minuter. Sjud på låg värme i 20 minuter. Dra av kastrullen från plattan utan att lyfta på locket och låt stå 20 minuter till. Lägg sedan ut riset på en bricka och låt det svalna. Blanda 4 msk risvinäger (mildare än vanlig vinäger) och 4 msk strösocker tills att sockret löser upp sig. Blanda sedan försiktigt ned detta i riset utan att mosa sönder det. Klart!

 

Gräslöksfyllning

1 dl hackad gräslök och 2 msk majonnäs. Det ska precis binda ihop gräslöken bara. Klicka i wasabi efter smak och tycke. Kanske lite vitpeppar. Fyll rullarna med bara röran eller tillsammans med gurka, avokado och lax.

Kim

mamma till tre som bloggar om barnmode, vardagsliv, inredning, barnsaker och allt där emellan. Tipsar om DIY, pyssel och barnrumsinspo. Du kan också följa mig på instagram under @kimjarestad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *