Höst

höst2

Nu känns det i luften, fast det borde vara sommarvärme tycker jag. För 6 år sedan gifte vi oss vid den här tiden på året och då var det soligt och varmt. Sommar med andra ord. Alla regniga dagar och kylan i vinden har fått mig att tappa intresset för sommarkläderna helt. Nu ligger fokus på höst och vinter. Jag älskar i och för sig hösten och höstkläderna som kommer med det. Jag har sagt det förr, men hösten är en favoritårstid. Tända ljus och mysiga filtar.

Det är inte bara jag som fått höstfeeling. När jag spanar i vår lokala fb-grupp som säljer barnkläder är den fylld med vinterkläder, jackor, skor och overaller. Det är fler som börjat gräva i lådorna från i fjol efter dagis- och skolkläder nu när skolstarten är här. Jag brukar alltid försöka fynda på reorna i början av året då de säljer ut föregående års kollektioner men det kan ju vara väldigt varierat vad man får tag på.

Hur du fyller garderoben inför höst och vinter utan att bli helt plakatpank:

 

 • INVENTERA
  Skriv en lista på vad du vill köpa in och vad barnen behöver. Inventera vad som finns sedan tidigare säsong. Gör det i tid, de bra plaggen i affärer och loppisar försvinner fort. Passar vantar och mössa? Kan lillebror ärva vinterskor och regnkläder?
 • SÄLJ
  Gör dig av med kläder som inte längre passar! Ställ dig på en loppis, sälj via facebook, blocket, instagram eller tradera. Min favorit är faktiskt facebook, eftersom jag är lat och helst slipper att skicka saker. Annars är det instagram. Har man fina kläder och märken man betalat lite för är de svåra att få sålt på FB, man hittar fler likasinnade bland följare instagram. Det är ju inte så konstigt 😉
 • LÅNA
  Också en underskattad variant. Kör en mammafika med klädbyten. Oftast lånar jag ut kläder till vänner och bekanta. Jag tycker det är så himla tråkigt att kläderna man köper inte används till fullo. Om kläderna hållit ihop för utlånandet får jag tillbaka dem och har möjlighet att sälja vidare. Likaså lånar jag kläder via vänner.
 • REA
  Vilket jag redan gått in på. Men bästa fynden gör man ju såklart off-season. Det vill säga på våren då vinterkläder reas ut. Men det går att hitta så sent som på sommaren/sensommaren om det är ”fel” kollektion. Skor är riskey men lönar sig väldigt bra om man prickar rätt och det brukar jag göra.
 • BLANDA NYTT & BEGAGNAT
  Det är så olika hur folk gör, men jag tycker absolut att man kan köpa kläder och skor i andrahand. Det är både mer ekonomiskt och snällare mot miljön. Vissa grejer vill jag ha nytt och vissa grejer är svårt att få tag i i andrahand så då blir man tvungen att köpa nytt. Dessutom finns det kläder man ibland måste köpa begagnat, när man snöat in sig på en föregående modell av jacka till exempel 😉
 • BUDGET VS MÄRKEN
  Jag personligen gillar bra kvalité. Dyra märken behöver inte betyda att det är just det, bra kvalité och billiga märken behöver inte vara jättedåliga. Därför är jag öppen för det mesta, jag har provat många märken, kända som no-named över åren och skapat mig min egen uppfattning. Det kan jag dela med mig mer av i ett senare inlägg. Men jag föredrar att köpa bra kvalité och ofta så blir dessa plagg lite dyrare. Jag vill inte att mina barn fryser. Jag har gjort den missen och vill inte göra om det. Ytterkläder med bra kvalité och funktioner är nummer 1. Dessutom är andrahandsvärdet mycket bättre. Jag tycker att jag tjänar på lite dyrare plagg med hög kvalité i längden eftersom småsyskon kan ärva OCH de är i bra skick för att sälja vidare. Däremot tycker jag att det går att fynda andra uppsättningar i garderoben billigare. På förskola/skola kör vi det som är allra bäst och hemma har vi en extra uppsättning som kanske inte är riktigt lika hög kvalité.

Lycka till!

Kim

mamma till tre som bloggar om barnmode, vardagsliv, inredning, barnsaker och allt där emellan. Tipsar om DIY, pyssel och barnrumsinspo. Du kan också följa mig på instagram under @kimjarestad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *