Att städa eller icke städa?

10058-print-01

 

En helt oplanerad dag. För utom att jag storhandlade på nätet igår och ska hämta mina kassar på ICA idag så har jag inget annat inplanerat. Ännu en gång, SÅ JÄVLA SMIDIGT. Aldrig mer skrikande ungar i mataffären om man inte vill. En veckas mathandling i ett par klick. Det är ju Mattias städvecka denna veckan. Det har inte städats så mycket ännu, men det sätter han säkert igång med snart.

Berättade jag om mitt städschema jag gjorde? Rullande veckoschema till de vuxna i hushållet. Alla över 18. Sedan en pricka-av-lista av vad som ska göras. Jag ska minsann köra stenhårt på denna. Oavsett hur stökigt och grisigt det är ”de andras” veckor. Jag stökar ner också… det kan man kanske städa upp efter sig. Sedan har jag försökt få med barnen på mer städ. Vi har nog vart lite dåliga på det det sista. Men nu försöker jag få barnen att hjälpa till. Det tar otroligt lång tid och jag har vanligtvis gjort det själv bara för att det ska bli klart. Men nu går jag snart under om det bara är jag som plockar. Så lika bra att alla får känna på tråkigheterna. De flesta barn jag stött på älskar ju att få hjälpa vuxna med olika saker. Att bara få vara med och göra som de vuxna gör.

Mina tips på att få med barnen i sysslorna:

*Be ett barn hjälpa till med att tvätta. Sätt upp reglerna: Leta upp så mycket tvätt, strumpor på golvet och kalsonger i hörnen som du kan bära och kom ner med det till tvättstugan. Sortera ut det mörka och lägg dem i maskinen. hjälpa till och måtta tvättmedel mm. Superkul att få trycka på knapparna.

*Gör som i skolan/dagis. Ha en duk-vakt. Antingen en om dagen eller en i veckan. Som får duka och duka av bordet. Ihop med en vuxen. Hjälpa till med disken osv.

*Ge barnen en morot. Innan bolibompa så måste ditten och datten vara ordnat. exempelvis städa sitt rum eller bära tillbaka leksaker som de slängt i hela huset.

*”kan-du-hinna-före-mamma-att…”-trixet. Att tävla om vem som kan bädda sin säng, ta på sig kläderna eller städa sitt rum snabbast vinner. Tänk på att aldrig låta syskonen tävla mot varann. Aldrig. Alltid mot föräldern. Annars blir det kaos.

*Laga mat tillsammans. Ett barn i taget är att rekommendera. De kan alltid hjälpa till med något passande. Skala, hacka, röra eller hämta ingredienserna ur skåpen/kylen. Dessutom är det roligare att äta maten som man själv har laget. ”Charlies köttfärsås” eller ”Leons majssallad”

*Be snällt. ”Snälla Oliver, vill du vara så gullig och slänga soporna”. Vi har soprum på änden av vårt radhus. Att gå dit själv och låsa upp med nyckel känns naturligtvis extra bra.

*Anpassa sysslor efter barnets ålder och låt det hellre vara små korta pass än en halv städdag. De måste kunna se ljuset i tunneln och inte bli allt för uttråkade.

*Ge barnen ett val. ”vill du dammsuga köket eller hallen” eller ”vill du torka borden eller vattna blommor”. (detta fungerar minst lika bra på mannen. Be aldrig om hjälp att göra något. ”Eller fråga om de har lust att fixa…”. Alltid, alltid. endast 2 val. Det här eller det här. Ingen chans till utväg, hahaha

Kim

mamma till tre som bloggar om barnmode, vardagsliv, inredning, barnsaker och allt där emellan. Tipsar om DIY, pyssel och barnrumsinspo. Du kan också följa mig på instagram under @kimjarestad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *