5 saker som folk ljög om när man väntade barn

PicMonkey Collage

 

 1. ”ja, det kan göra lite ont att föda barn. Men så snart er lille goding är ute kommer all smärta vara som bortblåst.”
  Självfallet en fet lögn. Muffen kändes som en uppsvälld badring i veckor, stygnen skavde och ryggen värkte efter 9 månaders bärande på nyligen förlöst barn. Det gör svinont att föda barn. Och det kan göra svinont ett bra tag efter det.
 2. ”passa på att sova när babyn sover så kan man ta igen förlorad nattsömn”
  Jaha, det säger ni? Vilken tur att min baby sover 13 minuter i sträck varje gång, endast fastkilad till en sårig patte. Och tänk inte ens tanken på att sätta dig ner, för bebisar är bara nöjda och tysta om man samtidigt står upp och vaggar lite från ben till ben. Kan man sova stående som en häst? Sen tror jag att den som uttalade sig så här (alla barnmorskor och bra-mamma-broschyrer hos bvc man någonsin läst) tydligen bara har 1 barn. För att matcha in sovstund med barn 1, 2 och 3 är ungefär lika troligt som att grisar lär sig flyga.
 3. ”skriv ett förlossningsbrev om hur du önskar att din förlossning ska gå till”
  Om min barnmorska mot förmodan ens hinner läsa igenom detta brev med krav och önskemål. HUR ska jag veta vad jag vill? För det första har jag aldrig fött barn innan och även om jag läst varenda bok i galaxen om hur man förbereder sig så har man inte en jäkla aning om vad som faktiskt ska ske. Ja, ett barn kommer ut. Men en förlossning är nog lika olik varann som ett fingeravtryck. Man kan inte gissa sig till hur det ska se ut. Ja, man bajsar troligtvis ned sig och ja, du kommer med största sannolikhet att spricka. Om inte, good for you! Köp en triss.
 4. ”Du slipper bristningar om du smörjer in dig dagligen med mjukgörande krämer, barnolja eller havandeskapsolja”
  Alltså nej. Har du otur så har du. Det sitter nog mer i dina gener än i någon olja eller kräm. Jag smörjde mig minst 2 gånger dagligen med mjukgörande krämer och barnolja och inte slapp jag undan för det. Vissa får helt enkelt större mage än andra och vissa har bättre hud än andra. Trots min ”unga” ålder på 23 och varenda planet i solsystemet stod i rät linje när vi väntade första barnet så fick jag bristningar. Min hud klarade inte av belastningen. Smörj på du! Det är ju skönt i alla fall. Men jag påstår att det inte sitter i krämen om du lyckas lura bristningarnas uppkomst.
 5. ”Åh, tänk att man kan älska någon villkorslöst som man aldrig träffat. Från första sekund som du får se ditt barn. Man är så lycklig!”
  Lycklig, likgiltig, i chock. Ja, vad är egentligen skillnaden? Vart är de rosa fluffiga molnen som var utlovat? Oj, här sitter jag med ett barn i famnen och han är tydligen min. Vad härligt! Han är jättesöt, helt otroligt att vi gjort den här helt själva. Ska de verkligen bara släppa ut oss härifrån med honom? Hela ens liv tar en ny vändning. Allt är nytt och en ny liten människa som man inte ens känner bestämmer allt. ALLT. När man får sova, när man får sitta, äta, duscha, dricka kaffe, umgås eller kramas med sin man. Det tog i ärlighetens namn ganska lång tid innan jag kände mig så där lycklig och rosafluffig. Ett par tre månader faktiskt innan jag förstod vad de snackade om. Detta är jag omöjligt ensam om att känna. Så ge det tid att sätta sig in i det nya livet med en pytteliten främling och det är okej att inte bli lycklig och älska någon från dag 1.

Kim

mamma till tre som bloggar om barnmode, vardagsliv, inredning, barnsaker och allt där emellan. Tipsar om DIY, pyssel och barnrumsinspo. Du kan också följa mig på instagram under @kimjarestad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *