IKEA duktig makeover

Det är många som frågat om hur jag gjort med IKEA-köket och vad jag använt för färg. Jag har använt enbart sprayfärg. Jag tänkte gå igenom renoveringen med lite tips, inköpsställen och priser här.

Vi köpte Båda delarna till IKEA duktig för totalt 799:-  på IKEA. 599:- för underdelen och 200:- för överdelen. De produkter jag använt, eller likvärdiga hittar ni nedan. Det var svårt att hitta samma produkter på nätet. Jag har köpt hagmans grundfärg grå och svart på eko, Decora guldfärg på harald nyborg och dekorplast/kontaktplast i marmor på panduro.

IKEA kök //HÄR//
2 x Grå Sprayfärg //HÄR//
Guldig sprayfärg //HÄR//
Svart sprayfärg //HÄR//
Kontaktplas marmor //HÄR//

Att spraymåla kräver att man har ett bra utrymme och att man målar många lager för att få ett bra resultat. Jag målade i 3-4 lager på mina köksdelar. Lät det torka ordentligt emellan för att det inte skulle rinna eller bli flammigt. Det blev kanonbra! Eftersom mitt tålamod är lite lagom sådär så är det skönt att kunna bli klar på en dag utan att ha målarfärg som ska torka i 24 h. På många färgburkar står det att man kan spraymåla inne om man har bra ventilering. Detta är inget jag rekommenderar! Färgen hamnar överallt. Man bör stå ute, under tak och ha det hyfsat vindstilla. Täck över ytor du är rädd om ordentligt för färgen ”dammar” och dammet lägger sig överallt. Använd gärna munskydd så att man inte andas in färgen. Det är lätt att man blir omtöcknad om man andas in den. Ett par plasthandskar är också att rekommendera. Exakt den grå färgen som är på bilden här har jag använt till hela köket. Det gick åt 2 flaskor. Köp gärna en extra om du är osäker. Det går mer än man tror ocm man målar flera lager och vill ha ett så jämt resultat som möjligt.11440

IMG_1330.JPG

För att få bäst resultat sprayade jag alla delar innan jag satte ihop det. Plastdetaljerna sprayade jag i guld. Jag har sett många som bytt ut handtagen till andra handtag men jag hittade inga roliga så dessa duger fint så länge! Resultatet blev riktigt bra. Till och med kanten runt spishällen fick sig lite färg. Guldfärgen var svårast att jobba med, den torkade inte lika fort utan behövde minst 30 minuter innan den slutade rinna och ett par timmar innan den kunde övermålas.

Efter mycket om och men så bestämde jag mig för att inte måla precis hela köket grått utan lämna det vitt runt ugnsluckan och micron. Jag lät även listen ovanför underskåpen förbli vit. Där ska träknoppaar som jag målat svarta upp som ugnsvred. Inte kommit så långt än dock.

, självhäftande dekorplast. 2 meter/rulle. *** Local Caption *** , självhäftande dekorplast. Används i heminredning, på möbler, för att klä in lådor, pärmar, hyllplan m.m. Vill du ta bort kontaktplasten igen gör du det enklast genom att värma den lite försiktigt med en hårfön. 2 meter/rulle.

IMG_1367.JPG

Dekorplasten var lite trixig att få på i de rundade hörnen men efter lite fix blev det bra. Jag la plasten på bordet och klippte ut en lagom stor del med skivan lagd uppe på. Ett par hjälpande händer kan vara bra till hands här. Se till att få bort pappret från plasten i ena änden och fäst änden i kortkanten så rakt det bara går. Då faller sig resten på plats rätt bra. Ett par centimeter till godo utöver kanterna behövs. Stryk ut bubblorna efter hand som du rullar på plasten och tryck ut dem mot kanterna. Hålen för häll och ho skar jag enkelt ut från baksidan längs kanten med en mattkniv.

Jag har inte gjort något grundarbete så som att slipa eller grundmåla. Själva färgen som jag använde var en grundfärg och funkar fint till att bara spraya rätt på. Så länge man håller koll på alla delar och är noga med att få färg på alla sidor (och kanter) så blir resultatet kanonbra!

Dessa fina köksredskap och lekmat kommer ifrån kids concept och passade perfekt i färg till vårt nya kök. Köksmaskinen med baktillbehören och de söta små kakorna fick Leon i julklapp av kusinerna. Andra tillbehör vi köpt till köket är IKEAs egna servis. duktig-kaffe-teset-delar-blandade-farger__0086281_PE214921_S4
duktig-glas-blandade-farger__0108759_PE258444_S4Är ni sugna på att måla om ett eget IKEA Duktig kök och funderar över något så hör gärna av er. Kanske kan jag hjälpa till med några tips. Eller om ni kanske redan gjort en IKEA kök makeover och har bilder på detta så länka till bloggen, vore så kul att se!

Kim

mamma till tre som bloggar om barnmode, vardagsliv, inredning, barnsaker och allt där emellan. Tipsar om DIY, pyssel och barnrumsinspo. Du kan också följa mig på instagram under @kimjarestad

3 thoughts on “IKEA duktig makeover

 1. Hej!

  Jag har fått inspiration att måla om ett ikea kök till vår dotter, så himla fint det du gjort.
  Jag har nu sprayat allt o börjat sätta ihop det. Dock lossnar den guldiga färgen på handtagen, diskhon o vattenkranen, jätte tråkigt…hon har inte ens börjat leka med det än, det lossnade bara jag skulle sätta ihop delarna. Det har torkat ca 2 dygn. Det jag undrar är om du har sprayat med någon lack efteråt på det guldiga? Så det sitter bättre. Jag har köpt färgen på Panduro.

  Tacksam på förhand! 😊

 2. Hej!
  Riktigt fint kök! 👍
  Tänkte måla om tjejens också men en fråga bara.
  Målade du inne i skåpen också eller utsidan bara?

  // Sanja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *