Favvolimpan

         Ikväll hoppade vi över middagen och åt bara kvällsmacka. Mattias blev kvar i stan och syrran är hos pojkvännen så jag ä själv hemma med kidsen. Jag bakade favvolimpan, som blir olika typ varje gång. Filmjölkslimpa. Ibland med yoghurt, det beror på vad som finns hemma. ”Receptet” är enkelt och kan nästan inte bli fel. Det är snarare måttangivelser. Brödet behöver inte jäsa och går ruskigt snabbt att blanda ihop. Det är lätt för barnen att vara med också.

Vanligtvis använder jag mig utav en tillbringare på 1 liter. Jag häller 1 liter fil och ca 1 dl sirap i en bunke och sedan måttar jag upp mjöl och gryn i tillbringaren så det motsvarar samma volym. Jag behöver alltså inte mäta exakt utan höftar lite. Tex vetemjöl, rågmjöl, grahamsmjöl, havregryn, musli, linfrön, nötter, torkad frukt, blåbär, lingon eller vad man har. Samt 1-1,5 salt tsk och 1 msk bikarbonat. Det är ett perfekt bröd att baka glutenfritt på glutenfri mix, havregryn och fröblandningar! Och de håller sig gott i flera dagar. Blanda ihop allt, klutta ner i en smörad form och baka längst ned i ugnen på 175 grader i ca 1-1,5 timma.

Denna gång hade jag endast:

1 liter filmjölk
ca 4,5 dl vetemjöl
ca 4,5 dl havregryn
ca 1 dl krossad linfrö
1 msk bikarbonat
1 tsk salt
en handfull solroskärnor till garnering

Kim

mamma till tre som bloggar om barnmode, vardagsliv, inredning, barnsaker och allt där emellan. Tipsar om DIY, pyssel och barnrumsinspo. Du kan också följa mig på instagram under @kimjarestad

One thought on “Favvolimpan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *