För att vi bestämmer själva

IMG_0740.JPG IMG_0741.JPG IMG_0739.JPG IMG_0744.JPG IMG_0745.JPG

 

Här är barnens fantastiska julkalender. Magisk som så många andra prylar hos kurragömma. Den är så fin och påminner om änglabokmärken som jag hade som barn. Jag minns hur vackra jag tyckte de var. Jag hoppas att barnen kommer tycka att denna är lika magisk.

Vi har tagit det lugnt hela helgen och bara myst. Vi har njutit av advent och i morse föll det snö på marken, som faktiskt legat kvar hela förmiddagen. Jag älskar julen!

Men nu läste jag precis ytterligare ett uttalande i en artikel från någon vis expert som ska komma med pekpinnar hur vida man gör ett bra jobb som förälder eller ej. Det handlade om något så hemskt som julkalendrar. Usch för de barn som får en sådan! de måste lida. Det är konstigt att att dessa experter verkar veta precis allt om mina barn. Trots att de aldrig träffat dem. Vad är det hos dessa människor som gör att de måste störa sig på allt som alla andra gör? Finns det inte värre saker att lägga sin energi på?

1:a advent har precis passerat och istället för att faktiskt njuta av julens förberedelser och passa på att ha det lite extra mysigt och härligt så klagar folk på allt. Att Julmusiken spelas för tidigt. Klagar på att julen är för julig, att den inte är tillräckligt julig. Att barnen får för många klappar, att det bakas för många lussebullar eller för få pepparkakor. Att pepparkakshusen blir för stora och avancerade och att adventskalendrarna går bananas.  Visst kan man tycka så. Men det är ingen som bett om att få höra detta. Det förstör min juliga jul.

Jag vill inte dricka julmust i augusti, men gärna dricka julmust i oktober! Men jag förstår de som inte vill, för det är deras sak. Jag bygger gärna avancerade pepparkakhusbyggen, för jag tycker det är förbaskat roligt. Och nej, barnen är oftast inte med då för det är jag som vill. De är med och bakar egna pepparkakor. Det gjorde vi i helgen. Julmusiken spelades på högsta volym och alla fjorton pepparkakor med alldeles för mycket dekorationer blev fantastiska. Köpedegen var också god.

Jag kan hålla med om att en paketjulkalender var till mina tre barn och där med sjuttiotvå olika inslagna paket innan julafton är helt crazy. Men jag kan även minnas hur jäkla kul det var att öppna dessa små paket innan man gick till skola när man var liten. Hur små meningslösa presenter man fick liksom var ljuspunkten varje morgon. En chokladbit, ett suddgummi eller färgkritor. Lika roliga och meningslösa som kinderägg eller leksaken i happy meal.
Men för mig blir det alldeles för mycket jobb,  dyrt och tyvärr ganska så trist jobb. Det finns annat som är minst lika härligt för barnen att minnas med julen som jag väljer att lägga min tid på. Dessutom finns det annat jag vill pyssla med innan jul. Men det är vårt beslut. Om någon annan känner att man har all tid i världen att fixa och trixa med julkalenderpaket, kanske inte alls tycker det kostar skjortan (man kanske inte köper något annat sen) och helt enkelt tycker det är minst lika roligt att fixa med dessa som jag tycker det är att baka pepparkakshus eller julgodis ja då är det ju win-win. Om det funkar och passar för just dem. Om de njuter av detta och tycker detta gör julen fantastisk! Då ska väl ingen annan lägga sig i?
Konsumtion och uppfostran är såklart en annan fråga som hör till. Är det nyttigt för barnen att få så mycket klappar? Är dem för dyra?
Ja, det kan ju endast föräldrarna svara på här. Det är ju deras jobb att fostra sina barn. Precis som att föräldrar väljer vad barnen ska äta, om de ska ammas eller ej, vart de ska växa upp och i vilken skola de ska gå. Vi väljer till och med vilka föräldrar våra barn får. Varför skulle vi inte kunna ta det här beslutet själv också då? Hur mycket ska man lägga på julklappar? Alla gör så gott de kan och vill såklart det bästa för sina barn. Vi kan inte ändra eller påverka på hur vida grannen matar sina barn med halvfabrikat eller godis 3 dagar i veckan. Vi kan tycka vad vi vill men hur tråkigt det än är är det inte våra beslut. Vill vi ändra och påverka på någon så har vi den störst chansen i världen med våra egna barn och deras värderingar i framtiden. Och där med våra barns barn. Så lägg energin på dem. På er själva. Inte på grannen. Vad vill ni? Men glöm inte att njuta lite på vägen. För det är okej att det inte blir perfekt varje gång.

Mina tips för en juligare jul. Sluta julstressa och lägga dig i hur andra gör. Gör det på ert eget vis. Inspireras av sociala medier, anamma inte allt. Det hinner ingen. Handla klapparna online i juni om ni så vill ha det klart. Köp färdig pepparkaksdeg, eller ännu bättre färdiga pepparkakor om ni vill dekorera! Begränsa julpyntet till en låda från vinden  istället för tio och istället för att byta till fula julgardiner, häng upp julgranskulor eller röda rosetter i dem ni redan har! Jag struntar i hur ni gör för jag gör som jag gör. Och åk för sjutton gubbar inte runt halva Sverige på julafton för att hinna med alla. Om ni själva inte absolut njuter allra mest av att spendera julafton i en bil med kinkiga barn på glashala vägar. Utan dela upp er när det passar. Släkten kan man träffa andra dagar också. Det är därför man har mellandagar, visst? Man kan göra mycket för att slippa göra något 😉

Så i år gör jag det lagom enkelt, lite onyttigt och dubbelt så skoj. För utom denna söta julkalender med traditionella luckor som de får turas om att öppna så får barnen även varsin chokladkalender. Japp, till och med tvååringen! De fick välja själva och inte ens motivet är juligt på en. Dessutom firar vi julen hemma hos oss själva. De som vill är välkomma, annars ses vi en annan gång. Jag pyntar sparsamt, håller mig till nedervåningen. Fira lugnt!

IMG_0742.JPG

Kim

mamma till tre som bloggar om barnmode, vardagsliv, inredning, barnsaker och allt där emellan. Tipsar om DIY, pyssel och barnrumsinspo. Du kan också följa mig på instagram under @kimjarestad

One thought on “För att vi bestämmer själva

  1. En av nackdelarna med socialamedier, många hetsar och bryr sig så mycket om vad andra gör.
    Att göra sånt som får en själv, familj och vänner att må bra är ju upp till var och en vad just det är.
    Skönt med en stressfri jul! Tänker lite så med här, de vi får till ska vara kul och mysigt och det vi inte hinner med eller får gjort får vara. Viktigast är att andas och faktiskt njuta av att ha nära och kära att dela julen med.
    Mer julglädje åt folket!
    Kram på dig!!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *