Lussebullar utan kesella

IMG_0658.JPG IMG_0662.JPG IMG_0659.JPG

Detta recept är enligt efterforskning ett traditionellt recept på lussebullar. Troligtvis skiljer sig även dessa lite såklart. Det är utan kesella. Enligt arla ska kesellan göra bullarna saftigare och mer hållbara. Enligt mig själv är det bara hittepå. Jag tror arla satt å funderade ut vad de skulle göra av all kesella och så kom något snille på att man minsann kunde lura i folk att det ska ner i bullarna. För att, som de säger ”göra dem saftigare”. Vips så har Arla skjutit kesellaförsäljningen i taket!

Men enligt många äldre recept jag läst och genom  många bakbloggar man surfat runt i har jag fattat mig en egen uppfattning. Jag tror att bullar över lag blir allra bäst om man gör dem som förr och att man bakar dem med rumstempererade ingredienser. Låt alltså allt gärna stå framme en stund. (Likaså när man bakar sockerkaka eller småkakor.) Dessutom ska man snåla med mjölet så mycket det går. Det gör inget om degen är lite kletig, den blir perfekt när man bakar ut den istället. Då tillsätter man mer mjöl än vad man tror. Den där decilitern man ska spara till utbaket går ju åt rätt fort… Om man har smält smör i degen går det oftast åt mer mjöl.

En annan myt jag vill ta dö på är den där med att jästen måste blandas ut i 37-gradigt degspad. Mja, jag har nog haft ihjäl fler degar än vad jag lyckats med det på grund av att jag fått spadet för varmt. Hellre för ”kall” än för varm. För är den för varm så dör jästen garanterat. Men är det för kallt kommer det ändå att jäsa. Tillslut, men det kommer att ta mycket längre tid. Återigen, rumstempererat går inte att misslyckas med. Med rumstempererat smör får man dock nästan dubbla jästiden. Det positiva här är att det går åt mindre mjöl och att bullarna då blir saftigare. Dessutom blir degen inte riktigt lika svårarbetad utan mer följsam. Mer smör och gärna rumstempererat gör alltså degen bättre. Tillsätter man kesellan däremot gör ju i sig att man har mindre smör . Bra om man vill ha mindre fett, men degen blir mindre arbetsvänlig vilket leder till mer mjöl. Det vill säga torra bullar. Kesella myt -dödad.

Det tredje för att lyckas med bullarna och bröd. Knåda. Knåda för fan! Man måste få degen riktigt slät. Knåda gärna 10-15 minuter. Jag är dålig på att använda mig av vår bakmaskin, men borde nästan det. Däremot har jag börjat använda degkrokarna på min lilla elvisp. Och vet ni, det fungerar alldeles utmärkt! Tänk att de rackarna skulle komma till användning. Det trodde ni inte va? Kitchen aid, släng dig i väggen. Varsågod!  Jag har precis sparat er 5000 spänn. Med degkrokarna knådar jag degen nästan ”2 jullåtar länge.” haha. Det är ganska lagom. Kör på typ ’all i want for christmas’ och  ’last christmas’ och kanske inte ’oh heliga natt’ med Loa Falkman. Då blir bullarna dryga har jag hört.

Sista tipset är att jäsa bullarna på plåtar med bakplåtspapper och under bakduk. Minst 30 minuter. Bakduken får gärna vara lite lätt fuktig och kanske fått hänga vid ugnen så den är lite varm och go. Nu lät det som att tipset var jäsning, men tipset var alltså de fuktiga bakdukarna.

 

Här kommer receptet på lussebullar. Många bullar blir det. ca 60-70 st

300 gram äkta smör

2,5 dl strösocker

2 st ägg

3 liter vetemjöl, gärna special

3 påsar saffran + en sockerbit

1 liter mjölk

100 gram jäst för söta degar (den röda)

Garnering:

2 st ägg

russin

 

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull på medeltemperatur. Dra kastrullen från plattan. Tillsätt mjölken och låt det stå en stund. Spadet bör vara ganska lagom ljummet nu.

Smula jästen i en bunke och rör ut med en del av degspadet. Häll i resten. Vispa ner två hela ägg.

Stöt saffranen i en mortel ihop med sockerbiten. Häll ner i bunken med mjölken tillsammans med resten av strösockret.

Tillsätt mjöl, lite i taget. (Mät gärna upp mjölet i en tillbringare.) Vispa ihop till en slät smet och fortsätt hälla i mjöl tills degen håller ihop. Knåda ordentligt tills degen lossar från kanterna i bunken, men den får gärna vara kletig närt man trycker ner fingret i den men du ska inte bli kladdig i handen om du lägger handflatan mot och känner snabbt.

Låt jäsa minst 30-60 minuter under bakduk. Bunken ska inte stå i drag.

Dela upp degen i 3 lika stora delar. Knåda den lätt och rulla ut den. Skär lika stora delar. Ca 18-20 st per rulle. Baka lussekusar och placera dem på plåten, det gör inget om bullarna jäser ihop. Jag upplever dem nästan saftigare då. Jäs under duk i 30 minuter till och vispa med uppvispat ägg innan ugn. Garnera med russin om det önskas. Tryck i dem ordentligt efter bullarna jäst så att de inte ploppar ut.

Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter i 250 grader. ta ut och Låt dem svalna under duk. Njut!

 

Kim

mamma till tre som bloggar om barnmode, vardagsliv, inredning, barnsaker och allt där emellan. Tipsar om DIY, pyssel och barnrumsinspo. Du kan också följa mig på instagram under @kimjarestad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *