Baka Elsa-tårta, receptet!


elsa1-648x665Här kommer det en beskrivning och recept steg för steg på Charlies Elsatårta jag bakade till hennes frostkalas! Det är en ombretårta, det vill säga att den skiftar i färg nerifrån och upp, med smörkrämsrosor. Se youtube-klippen jag länkat till nedan.

Jag började med att baka tårtbotten, dessa kan man göra i förväg och går fint att frysa. Jag bakade ”tre lika”. Med det menas att man mäter upp ingredienserna i 3 stora glas. Beroende på hur stor form man ska ha kan man öka mängden ägg (och därmed övriga ingredienser). Ett superenkelt recept på tårtbotten så länge man har tillräckligt stora glas, haha!
Till min form på 20 cm i diameter behövdes 4 stora ägg och 1,5 tsk bakpulver. Har man en större form på tex 24 cm så ökar man till 5 ägg, osv.

Förbered först formen. Eftersom denna tårtbotten blir väldigt (väääldigt) hög är det bra att klä sin form med bakplåtspapper. Jag klippte ut en rund cirkel som passade botten och remsor, dubbelt så höga som kanterna och klistrade fast dem inuti formen genom att pensla den med en neutral matolja. Exempelvis rapsolja.

Knäck äggen i det första glaset, socker i det andra upp till samma höjd som äggen. I det tredje glaset fyller man 1/3 del potatismjöl (det går att baka med endast vetemjöl men jag tycker botten blir mera luftig med potatismjöl också), 1,5 tsk bakpulver och resten med vetemjöl. Vispa ägg och socker ordentligt pösigt, flera minuter med elvisp. Sikta sedan ner mjölblandningen och rör försiktigt. Grädda i ugnen ca 30 minuter. ÖPPNA INTE UGNEN innan den gräddats minst 25 minuter, då går det bra att kika med en tandpetare tex.

Till min Elsatårta bakade jag två stycken 20-centimetersbottnar.
Stansa ut ett ca 4 cm brett hål o mitten av bottnarna.
Skär den översta bottnen i rundad form och dela bottnarna. Jag tycker om breda bottnar, plus att det är lite mer lättarbetat. Men mät så den blir tillräckligt hög å lägg in ett extra lager om det krävs! (mitt misstag under bygget, men det gick att rädda med lite extra smörkräm, haha) Jag fyllde den med Chokladsmörkräm, vaniljkräm samt vispad grädde smaksatt med jordgubb. Ganska så enkla fyllningar. Men då en sån här tårta blir väldigt söt rekommenderar jag att inte ha smörkräm i också. Någon chokladfluff eller mousse hade vart bättre. Tårtan är inte så svår att göra men den är såklart tidskrävande och det kan vara bra att förbereda så mycket som möjligt innan. Smörkräm kan man göra någon dag i förväg och förvara i kylen, väl försluten. Det är viktigt att man tar fram den lite innan så att den inte är stenhård när den ska användas och så vispar man upp den så den är lättarbetad. När tårtan är fylld med valfri fyllning så torka bort överflödig fyllning och placera den i frysen en stund under tiden som du gör smörkrämen att spackla med.

VANILJKRÄM. Hemgjord, superenkel vaniljkräm (utan tillsatser) som blir klar på 15 min gör du så här:

2 dl mjölk

2 äggulor

1 msk strösocker

1 msk maizena

1 msk vaniljsocker

Vispa samman ingredienserna i en kastrull. Rör hela tiden och låt den värmas på låg värme. Den får inte koka, vispa tills den precis sjuder upp och tjocknar. När den är lagom tjock är den klar. Låt den svalna, ställ i kylen. Använd snart.

SMÖRKRÄM att spackla och dekorera tårtan med:

Det gick åt mycket smörkräm till tårtan. Detta receptet gjorde jag x 5 för att det skulle räcka.

115g smör

4-4,5 dl florsocker

2 tsk kokande vatten

1 tsk vaniljpulver

blå karamellfärg.

(för chokladsmörkräm, blanda i 3 msk siktad kakao)

Vispa det rumsvarma smöret (äkta smör naturligtvis, ej margarin) med elvisp tills det blir riktigt vitt och fluffigt. jag vispade i ca 6-7 minuter. 
Häll i florsocker, lite åt gången och vispa tills det arbetas in. Häll på det kokande vattnet och någon droppe färg. Eftersom jag ville ha en ombrefärgad tårta tar jag nu ur ca 1/4 del av smeten och lägger i en skål. I den återstående smeten i bunken droppar jag i ytterligare några droppar färg, vispar den jämn. Lägger ur en portion av den nya färgen och färgar resterande med några fler droppar färg. Gör om proceduren ytterligare tills jag har 4 skålar med smörkräm i olika nyanser av blått. Ta nu fram tårtan ur frysen och börja spackla tårtan med den medelfärgade smörkrämen. Ställ de resterande förslutna i kylen. (har du gjort smörkrämen tidigare förbereder du den som ovan, det räcker att tårtan vart fryst ca 30 minuter)
Ställ den sedan i frysen igen. På så vis sätter sig smörkrämen och smetas inte ut under arbetet med rosorna. Jag har aldrig gjort dessa smörrosor innan, eller brbietårta, så jag kikade på lite olika tutorials på youtube! Sök på tex ”rose cake” och ”barbie cake”.  Dessa tyckte jag visade bra:

 

IMG_4263.JPG


IMG_4253.JPGJag pyntade klänningen med snöflingor, sockerkulor och rosa strössel.IMG_4345.JPG IMG_4226.JPGElsadockan är köpt på Gekås i Ullared. Jag har sett liknande i de flesta leksaksbutiker med till och med på vår ica. Det går såklart lika bra med vilken barbiedocka som helst! Hoppas ni vågar testa att baka en egen elsatårta. Vore kul att se om ni bakar några elsa-tårtor, tagga mig gärna på mitt instagramkonto: @kimjarestad

 

 

Kim

mamma till tre som bloggar om barnmode, vardagsliv, inredning, barnsaker och allt där emellan. Tipsar om DIY, pyssel och barnrumsinspo. Du kan också följa mig på instagram under @kimjarestad

2 thoughts on “Baka Elsa-tårta, receptet!

 1. Hej!

  Sparade denna sida med Frost tårtan för flera månader sen för att jagtänkte försöka mig på att baka en lika dan! Men nu när jag går tillbaka till din sida är alla bilderna borta?! Vad har hänt!? Jag som lovat tjjerna en Elsa tårta :S
  Du kan inte lägga in dem igen på nå vis? Snälla….

  Tack för fin blogg!

  mvh/ Maja

 2. Hej Maja!
  Jag är superledsen men tyvärr kommer jag själv inte åt bilderna. Bloggen låg hos barnmode.se under denna perioden och på något sätt har dessa bilder försvunnit pga detta och det verkar som att hon som ägde den sidan raderat alla mina bilder i servern.. Jag är själv lite ledsen att de inte finns kvar då jag har tänkt dela inlägget. Finns det några frågor så svarar jag gärna på dem om jag kan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *