V. 32


Bild från idag. OJ, Säger jag bara, Nu när jag ser min egen mage i profil så här. Jag har nog inte insett hur gigantisk jag har blivit! Nu får folk ge sig när de säger saker som: ”men guud du är ju pytteliten” haha 🙂 Håller då inte med.

Man känner verkligen stor skillnad på sparkarna där inne. Nu är det en stor bebis som vill ha plats. En färdig bebis. Som skulle kunna komma ut och klara sig fint! Min lillebror föddes 9 veckor för tidigt, det vill säga i vecka 31 och han har då klarat sig fint! Och detta var för 23 år sedan. Men det är klart att det bästa är att den lilla plutten ligger där inne några veckor till och göder… Trots att man håller på att längta ihjäl nu! Och shit så nyfiken jag börjar bli på VEM det är. En helt ny människa. Mattias har hela tiden trott att det är en liten pojk i alla fall och idag talade han minsann om att han visste att det är en pojke. Han var helt säker och kunde sätta vad som helst på att det blir så 🙂 Det vore kul, och nu har jag kommit på ett jättefint namn till en liten lillebror! (ska bara få M att tycka det är lika fint…) Annars har vi ju ett namn klart som båda tycker om om det blir en pojke. Dock har vi inte lyckats komma överens om något flicknamn än.

 

”Nu väger bebisen ungefär 1,7 kg och är cirka 42 cm lång från topp till tå. Lungorna kommer inte att vara fullt utvecklade förrän närmare förlossningen, men bebisen tränar redan andning genom att ”andas” fostervatten. Från vecka 32 har bebisar som föds för tidigt goda chanser att överleva och frodas. Den ökade mängden underhudsfett gör bebisens hud slätare och mjukare.
En del bebisar har redan fullt av hår på huvudet, medan andra bara har små fjun. Att ha tjockt hår vid födseln garanterar inte att man kommer att ha tjockt hår senare i livet, men det har visat sig att barn som har tunt hår oftast har tunnare hår också som vuxna.
Om bebisen är en pojke, ska testiklarna nu ha vandrat ner i pungen från bukhålan. Det händer emellertid att den ena eller båda testiklarna ligger kvar tills efter födseln. Två tredjedelar av alla fall då testiklarna inte vandrat ner i pungen vid födseln har rättat till sig av sig själva vid ettårsdagen.
Du lägger förmodligen på dig ungefär 450 gram i veckan nu, framför allt därför att bebisen lägger på sig nästan halva sin födelsevikt under de sista sju veckorna av graviditeten. Försök äta bra också under den sista tiden.
Nu är magen ganska stor – du kan nog vänta dig ökad uppmärksamhet!

 

Källa: babycenter.com

Kim

mamma till tre som bloggar om barnmode, vardagsliv, inredning, barnsaker och allt där emellan. Tipsar om DIY, pyssel och barnrumsinspo. Du kan också följa mig på instagram under @kimjarestad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *